Historie

Urædd Håndballgruppe ble stiftet 21.juni 1937 under navnet Porsgrunn Håndballklubb, etter initiativ fra Knut Aasmund Auk som også ble klubbens første formann. Med seg i styret fikk han Finn Aslaksen og Olav Soltvedt. Dette var den første klubben som ble stiftet i Grenland. Det var Oslo-området som preget håndballen på denne tiden. Porsgrunn Håndballklubb ble oppløst 31. januar 1949, og det ble enstemmig vedtatt at klubben skulle inn i Idrettsforeningen Urædd.
Mange av herrespillerne falt fra på denne tiden, men damene fortsatte for fullt i sin nye klubb, Urædd. Urædd Håndballgruppes første landslagsspiller var Elsa Sollie (Troøyen) som spilte på landslaget i 1958 og 1959. Det var damelaget som preget Urædd håndballen i 50 åra. Juniorstammen som ble bygd opp i 60 årene, på guttesiden, førte Urædd Håndballgruppe videre både sportslig og administrativt. Urædd Håndballgruppe var en av de klubbene som brakte håndballsporten videre da Skienshallen og Porsgrunnshallen kom på slutten av 60-tallet. Urædd Håndballgruppe vant herrenes innendørsserie i 1968 uten å avgi poeng.
Skyte fart gjorde det virkelig på 80-tallet. Urædds herrelag dominerte stort fra 1984. Samtidig ble det satset friskt i egne rekker ved å bygge opp en av Norges beste junioravdelinger på guttesiden. Resultatet var at Urædd Håndballgruppe i 1985 vant Landsserien for G-16 og NM G-18. Begge lag var nærmest ustoppelige. Flere spillere har senere spilt på ulike landslag.

Herrelagets meritter:
Norgesmestere i 1986 og 1987.
Seriemestere i 1984/85, 1987/88 og 1991/92.
Sluttspillvinnere i 1985/86, 1986/87 og 1988/89.
I tillegg har klubben nådd en semifinale i europacupen.


En mester med saks !

Hvem var mesteren ? Det er jo ille å trekke det inn. Men alle vet han kom fra Vestsia. Og han kom med tyngde i dobbel forstand.
Hans navn kjenner vi alle Det bør også skrives med gullbokstaver i Urædd håndballs historie.
-Torgeir Krane.

Når Torgeir ble spurt om han kunne tenke seg å følge Urædd Håndball- ikke bare i Norge men også ut i den store verden var han med fra første stund. Han tok også alvoret i å klippe fra Pravda og Frankfurter Allgemaine. Han var med på at Urædd Håndball skulle legge Europa for sine føtter.

Han sto på. Fikk tak i alle de aviser hvor Urædd banket sine konkurenter. Det ble album på album. Det bør også legges til at dette kostet kroner. Men han følte sin oppgave så sterk at det aldri var snakk om dekning av utgifter.
I dag ser vi til fulle nytten av den jobben han gjorde. Den har vært Urædd til stor hjelp. I alle de forhandlinger som var ble utklippsbøkene en tungveiende del.

Men det var ikke bare med saks Torgeir var stor. Han var også til stor nytte for Harald. Torgeiers trussler før kamp veide tungt. Spillere som ikke ytet maks kunne få med Torgeir å gjøre. Trusselen var klar.. «Hvis du ikke spiller bra setter jeg meg på deg». Angsten satt i alle spillerne – de våget ikke å ligge på latsiden. (Selv Jonny jobbet tilbake)

Alle idrettslag trenger positive medspillere som Torgeir Krane. Det var trist for oss alle at Torgeir dessverre falt så tidlig fra oss og Urædd Vi minnes han med vemod og sorg.

Ronny Wold
Kranes Utklippsbøker: